„Аудиција“: Приказни, слики и звуци во движење

Театарската претстава „Аудиција“ e претставува творба на млади ентузијасти од Куманово, со цел да се прикаже секојдневието на младите луѓе од сите етнички припадности во Македонија, ќе се игра во сабота, на 28-ми јануари,  во Младинскиот културен центар (МКЦ),  со почеток во 20:00 часот. Continue reading

РЕТРОактива – регионален проект за граѓанскиот активизам и отпорот

Post Image

Регионалниот проект РЕТРОактива претставува заеднички напор на повеќе организации да направат ретроспектива на граѓанскиот активизам и отпорот во постјугословенскиот регион во периодот 1980-2016 година. Continue reading

Фазлиу: Неопходна е департизација, деполитизација и декриминализација на судската власт!

За дебатата „Предизвиците во изборниот процес во Република Македонија“, една од серијата дебати „Македонија: со или без слобода“ – дел од активностите на Караванот на слободата, кој во изминативе четири месеци организираше повеќе видови активности во над 40 општини низ целата земја, ЦИВИЛ Медиа направи видео-интервјуа со истоветни прашања, со политичарите Беким Фазлиу (ДПА),  Стојанче Ангелов (Достоинство), Петре Шилегов (СДСМ) и Павле Трајанов (Демократски сојуз) Continue reading

Ангелов: Сите кои ја фалсификуваат волјата на гласачите, мора да бидат казнети!

За дебатата „Предизвиците во изборниот процес во Република Македонија“, една од серијата дебати „Македонија: со или без слобода“ – дел од активностите на Караванот на слободата, кој во изминативе четири месеци организираше повеќе видови активности во над 40 општини низ целата земја, ЦИВИЛ Медиа направи видео-интервјуа со истоветни прашања, со политичарите Стојанче Ангелов (Достоинство), Беким Фазлиу (ДПА), Петре Шилегов (СДСМ) и Павле Трајанов (Демократски сојуз) Continue reading

Шилегов: ВМРО-ДПМНЕ ги урниса сите стандарди на политичкото дејствување!

За дебатата „Предизвиците во изборниот процес во Република Македонија“, една од серијата дебати „Македонија: со или без слобода“ – дел од активностите на Караванот на слободата, кој во изминативе четири месеци организираше повеќе видови активности во над 40 општини низ целата земја, ЦИВИЛ Медиа направи видео-интервјуа со истоветни прашања со политичарите Петре Шилегов (СДСМ), Павле Трајанов (Демократски сојуз), Стојанче Ангелов (Достоинство) и Беким Фазлиу (ДПА). Continue reading

Трајанов: Ако државните институции се ослободат од стравот, режимот ќе падне!

За дебатата „Предизвиците во изборниот процес во Република Македонија“, една од серијата дебати „Македонија: со или без слобода“ – дел од активностите на Караванот на слободата, кој во изминативе четири месеци организираше повеќе видови активности во над 40 општини низ целата земја, ЦИВИЛ Медиа направи видео-интервјуа со истоветни прашања, со политичарите Павле Трајанов (Демократски сојуз), Стојанче Ангелов (Достоинство), Беким Фазлиу (ДПА) и Петре Шилегов (СДСМ). Continue reading

Дебата: Македонија е заробена држава!

Post Image

Страв, закани, уцени и купување гласови се дел од секое предизборие во Македонија. Но, откако за време на актуелната власт, сите институции се ставени во функција на двете владеачки партии, Македонија стана заробена држава…, се дел од заклучоците од дебатата на тема „Предизвиците во изборниот процес во Република Македонија“, која вчера ја организираше ЦИВИЛ – Центар за слобода, во рамки на проектот Караван на слободата. Continue reading

Експертите и политичарите утре на дебата за предизвиците во изборниот процес

Post Image

На дебатата „Предизвиците во изборниот процес во Република Македонија“, која ќе се одржи утре, на 11 ноември со почеток во 12 часот во хотелот Сити Парк во Скопје, говорници ќе бидат Драган Малиновски – поранешен претседател на Државната комисија за спречување на корупција, Малинка Ристевска – Јорданова од Институтот за европска политика, Миша Поповиќ од Институтот за демократија – Социетас Цивилис, Марија Ристеска од Центарот за истражување и креирање политики и Џевдет Хајредини, поранешен министер за финансии. Continue reading