„Црно на бело“ на Лидија Димковска преведена на повеќе од десет јазици

Post Image

Најновата поетска збирка на Лидија Димковска, „Црно на бело“, која пред неполна година ја објави издавачката куќа „Или – Или“, веќе е препеана и објавена на повеќе од десет јазици. 

На англиски јазик во препев на Љубица Арсовска и Патриша Марш, песните на Димковска излегоа во американското списание „Светската книжевност денес“, заедно со поголемо интервју со поетесата, како и во американските списанија за литература „Поетри интернешнл“ и „Плам“; на германски – во препев на Алекдандер Зицман во австриското списание „Манускрипте“ и во антологијата „Берлин чита“; на полски – во препев на Данута Ќирлиќ Страшинска во книжевното списание „Подглад“ и во антологијата на европската поезија „Дрвото на мирот зазеленува“, како и во препев на Марлена Зинглер во „Лиридрам“; на словенечки – во препев на Алеш Мустар во „Содобност“, „Литература“ и на „Словенечкото радио“; на бугарски – во препев на Роман Кисјов во антологијата на современата македонска поезија „Портал на сонцето“; на холандски – во препев на Рул Шоут, во зборникот на меѓународниот поетски фестивал „Поети во Принсентун“; на корејски – во препев на Ханјонг Јеонг во „Поемкафе“; на романски – во препев на Јоана Јероним во „Литернет“ каде што беа избрани за песни на седмицата; на шпански – во препев на Г. Леогена во книжевното списание „Калета“; на босански – во препев на Сеида Бегановиќ во антологијата „Поетести од регионот“.

Поголем циклус од збирката е објавен во препев на српски на Душко Новаковиќ, во изборот од поезијата на Димковска „Најблиску до најдалечното“ кој пред кусо време беше објавен во српската издавачка куќа „КОВ“, како дел од „Европската награда за поезија – Петру Крду“.

Наскоро, повеќе песни од стихозбирката „Црно на бело“ ќе излезат и во препев на француски, на Марија Бежановска, во француското списание „Ла традуктиер“.

Збирката во целост годинава ќе биде објавена во препев на словенечки јазик, во издавачката куќа „Цанкарјева“ во Љубљана, а се најавуваат можности и за публикување на англиски во САД.