Karvani i Lirisë në Maqedoninë Lindore

Post Image

Të enjten, më 22 shtator, 2016, Karvani i Lirisë do t’i vizitojë komunat Çeshinovë, Karbincë, Koçanë, Radovish dhe Sveti Nikollë, ku do të promovohet evenimenti i madh multimedial, që do të mbahet ditën e ardhshme, më 23 shtator, në Shtip. Ngjarjet do të fillojnë në ora 12 në sheshin në Shtip, ku ekipi i CIVIL do të mbajë konferencë për shtyp, në të cilën do ta prezantojë programin për evenimentet e ardhshme të Karvanit. Karvani më vonë do të vazhdojë rrugëtimin në komunat fqinje Çeshinovë, Karbincë, Koçanë, Radovish dhe Sveti Nikollë, ku aktivistët e CIVIL do të diskutojnë me qytetarët dhe do t’i prezantojnë qëllimet dhe programin e Karvanit. Më vonë, gjatë ditës dhe mbrëmjes, në Koçanë do të mbahen evenimente poetike dhe muzikore, duke filluar nga ora 18. Continue reading

Magdalena Sazdovska, artiste: Arti ndryshon botën!

Magdalena Sazdovska është artiste e re dhe e talentuar nga Kumanova, Është magjistre e artit, ndërsa momentalisht punon si pedagoge e artit figurativ. Deri tani ka marrë pjesë në disa koloni arti dhe ekspozita kolektive në vend dhe jashtë vendit. Në Karvanin e Lirisë në Kumanovë mori pjesë në punëtorinë e artit “Liria me ngjyra”. Me të biseduam mbi temën – arti dhe liria. Continue reading

Evenimenti i madh i Karvanit të Lirisë në Shtip zhvendoset më 23 shtator

Post Image

Në marrëveshje me autoritetet komunale, evenimenti i madh multimedial i Karvanit të Lirisë në Shtip, u prolongua për javën e ardhshme dhe do të mbahet më 23 shtator. Arsyeja kryesore për zhvendosjen është mbajtja e “Pastërmajliadës” tradicionale, e cila përskaj festivalit “Makfest”, viteve të fundit u rrit në eveniment të rëndësishëm për qytetin dhe rajonin. Në këtë mënyrë, qytetaret dhe qytetarët  e Shtipit do të kenë mundësi t’i përcjellin aktivitetet nga të dy evenimentet, që do të kontribuojë për kënaqësi më të gjatë dhe më të madhe të qytetarëve të Shtipit, dhe pasurim të ofertës zbavitëse dhe muzikore në këtë rajon. Continue reading

CIVIL me falënderim deri te kryetarët e komunave – nikoqirë të Karvanit të Lirisë

Post Image

Muzikantët, artistët dhe intelektualët e Karvanit të Lirisë me mesazhet e tyre për të drejtat dhe liritë e njeriut kanë prekur deri te mijëra qytetare dhe qytetarë në rrugëtimin e tyre nëpër Republikën e Maqedonisë.

Aktivitetet e Karvanit filluan me pjesëmarrjen në festivalet D-Fest në Dojran, DrimOn në Strumicë dhe AKTO në Manastir, ndërsa vetë Karvani i Lirisë e promovoi programin dhe mesazhet, me 21 korrik. Continue reading

Dorian Jovanoviq, “String Forces”: Na duhen ndryshime!

“String Forces” janë grup muzikor i mirënjohur i Maqedonisë, i formuar në vitin 1995. Deri tani kanë botuar katër albume, kanë krijuar muzikë për film, si dhe kanë marrë pjesë në shumë koncerte dhe skena festivali nëpër Maqedoni dhe në Ballkan. Gjatë dy dekadave të krijimtarisë, muzika e tyre ka evoluar nga roku progresiv me motive diskrete tradicionale, deri te World Fusion, bazuar në çallginë tradicionale maqedonase me sfond elektronik.

Me rastin e performancës së tyre më 23 shtator në Shtip, në një nga evenimentet e mëdha multimediale të Karvanit të Lirisë, biseduam me Dorian Jovanoviq, frontmenin e bendit, për lirinë dhe artin. Continue reading

Elena Prenxhova, poeteshë: Të zgjedhim të jemi të lirë!

Elena Prenxhova është poeteshë, e cila përveç aftësisë mbresëlënëse për poezi dhe interpretimit me ngarkim emotiv, është edhe dashuruese e madhe e lirisë. Për vete thotë se është poeteshë urbane, e cila kënaqësitë dhe pakënaqësitë nga qyteti në të cilin jeton, i shndërron në poezi. Ka lindur në vitin 1985. Ka fituar shumë çmime, si “Avangarda letrare e Maqedonisë”, poeti më i mirë në takimet ndërkombëtare në Brçko të Bosnjes dhe Hercegovinës – “Takimet e para rajonale të poezisë”, fituese e çmimit të parë dhe special të Netëve të Mellnikut në Bullgari në vitin 2007 dhe 2001, si dhe çmimin “Agimet e bardha” që e ndan Shtëpia e Kulturës “Koço Racin”.

Continue reading

Në Kumanovë ushtonte liria!

Post Image

“Mirmbrëma Kumanovë! Kur në një vend mblidhen njerëz me përkatësi të ndryshme kombëtare, religjioze, gjinore, të shijojnë kënaqësinë e momentit dhe muzikës – kjo është liri!” – bërtiti Toni Zen, mbreti i raperëve, siç e paralajmëruan kolegët e tij nga Shutka Roma Rap, dhe e filloi performancën e tij energjike në skenë, ndërsa ajo që ndodhte në sheshin në Kumanovë, ishte vetëm vërtetim i fjalëve të tija. Continue reading

Pece “Superhiks”, Toni Zen, “Blla Blla Blla…” dhe “Shutka Roma Rap” sonte me tinguj të lirisë në Kumanovë

Post Image

Në skenën e madhe në Sheshin e Qytetit në Kumanovë, sonte në ora 20 do të fillojë evenimenti i pestë multimedial i Karvanit të Lirisë, në të cilin do të marrin pjesë Pece”Superhiks”, Toni Zen, “Blla Blla Blla…” dhe “Shutka Roma Rap”. Përveç muzikës së lirisë, në skenë do të interpretojnë edhe poetët Elena Prenxhova, Bjondina Sherifi, Marija Jovanovska, Arsim Jonuzi dhe Mitko Gogov. Gjatë koncertit, do të jetë aktive edhe punëtoria artistike dhe ekspozita “Liria me ngjyra”, në të cilën do të marrin pjesë më shumë artistë nga Shkupi dhe Kumanova. Continue reading