Në Kumanovë ushtonte liria!

Post Image

“Mirmbrëma Kumanovë! Kur në një vend mblidhen njerëz me përkatësi të ndryshme kombëtare, religjioze, gjinore, të shijojnë kënaqësinë e momentit dhe muzikës – kjo është liri!” – bërtiti Toni Zen, mbreti i raperëve, siç e paralajmëruan kolegët e tij nga Shutka Roma Rap, dhe e filloi performancën e tij energjike në skenë, ndërsa ajo që ndodhte në sheshin në Kumanovë, ishte vetëm vërtetim i fjalëve të tija. Continue reading

Pece “Superhiks”, Toni Zen, “Blla Blla Blla…” dhe “Shutka Roma Rap” sonte me tinguj të lirisë në Kumanovë

Post Image

Në skenën e madhe në Sheshin e Qytetit në Kumanovë, sonte në ora 20 do të fillojë evenimenti i pestë multimedial i Karvanit të Lirisë, në të cilin do të marrin pjesë Pece”Superhiks”, Toni Zen, “Blla Blla Blla…” dhe “Shutka Roma Rap”. Përveç muzikës së lirisë, në skenë do të interpretojnë edhe poetët Elena Prenxhova, Bjondina Sherifi, Marija Jovanovska, Arsim Jonuzi dhe Mitko Gogov. Gjatë koncertit, do të jetë aktive edhe punëtoria artistike dhe ekspozita “Liria me ngjyra”, në të cilën do të marrin pjesë më shumë artistë nga Shkupi dhe Kumanova. Continue reading

Toni Zen, muzikant: Duhet të zgjohemi dhe vërtetë ta përjetojmë lirinë!

Toni Zen është një nga raperët dhe producentët më të suksesshëm dhe më të njohur të Maqedonisë. Për më shumë se një dekadë interpreton si solo artist dhe si anëtar i grupit ,,Urbana dimenzija”. Muzika që e interpreton, shpesh është e pasuruar me tekste të angazhuara, të cilat kanë të bëjnë me problemet me të cilat ballafaqohen njerëzit e rëndomtë, në veçanti të rinjtë, në jetën e përditshme.

Ai është një nga artistët e angazhuar, të cilët iu bashkangjitën dhe e mbështetën Karvanin e Lirisë, dhe do të do të performojë në koncertet e tij në Kumanovë me 2 shtator, në Shtip me 16 shtator dhe në një nga koncertet e Shkupit me 30 shtator. Me këtë rast, biseduam me të për artin dhe lirinë. Continue reading

Idriz Ameti,”Blla Blla Blla…”: Liria është ndjenjë!

“Blla Blla Blla…” është rok bend nga Shkupi. Të formuar në vitin 1988, pas pothuajse tre dekadave vazhdojnë të veprojnë në rok skenën, duke realizuar deri tani më shumë albume dhe koncerte, si dhe interpretime në dhjetëra festivale në vend dhe jashtë vendit. Te publiku në rajon mbajnë statusin e kult – grupit, i cili nuk flirton me popullaritetin dhe nuk bën kompromis në artin e tyre. Shpesh, me performancat e tyre kanë demonstruar angazhim shoqëror. Herën e fundit kjo ndodhi me koncertin e tyre vitin e kaluar, në të cilin mblodhën mjete për refugjatët nga Siria, ndërsa kanë marrë pjesë edhe në shumë iniciativa qytetare, projekte dhe koncerte dedikuar paqes dhe bashkëjetesës, si dhe për të drejtat të personave me nevoja të posaçme.

Para koncerteve të tyre në Karvanin e Lirisë në Kumanovë me 2 shtator dhe në Shtip me 16 shtator, me Idriz Ametin, liderin e grupit, flasim për qëndrimet e tija për artin dhe lirinë. Continue reading

Karvani i Lirisë kësaj jave në Kumanovë

Post Image

Të enjten, me 1 shtator, Karvani i Lirisë do të udhëtojë në Kumanovë, Likovë, Kratovë dhe Kriva Pallankë. Në ora 12 në sheshin në Kumanovë, ekipi i organizuesit, CIVIL, do të mbajë konferencë për shtyp, në të cilën do të prezantojë programin e evenimentit të madh multimedial në Kumanovë, si dhe të aktiviteteve të ardhshme të Karvanit në këtë rajon gjatë ditës. Pastaj Karvani do të vazhdojë nga komunat fqinje Likovë, Nagoriçan të Vjetër, Rankovcë, Kratovë dhe Kriva Pallankë, ku aktivistët e CIVIL do të diskutojnë me qytetarët dhe do t’i prezantojnë qëllimet dhe programin e Karvanit.
Më vonë, gjatë ditës dhe mbrëmjes, në Kriva Pallankë do të mbahen evenimente muzikore dhe poetike, me fillim në ora 18. Continue reading

Debat i Karvanit të Lirisë në Tetovë

Post Image

Debati mbi temën “Maqedonia: me ose pa liri”, për herë të katërt, edhe në Tetovë e shënoi  fillimin e evenimentit multimedial të Karvanit të Lirisë, të cilin e realizon CIVIL Qendra për Liri, me mbështetje nga USAID. Për lirinë debatuan Kristina Ozimec, gazetare hulumtuese në ueb portalin Nova TV, Petar Mlladenovski nga bendi “Superhiks” dhe aktivisti qytetar dhe politikologu Artan Sadiku. Continue reading

Pritje e ngrohtë e Karvanit të Lirisë në Gostivar

Post Image

CIVIL Qendra për Liri, të enjten, në Sheshin e Qytetit në Gostivar organizoi program tre orësh me të cilin e prezantoi Karvanin e Lirisë dhe idetë e tyre për lirinë dhe demokracinë. Ekipet e CIVIL, bashkë me aktivistët nga Tetova, ndanë muzikë, sigla me porosi propaganduese dhe fletushka, me qindra qytetarë të Gostivarit.

14100338_1811820465699967_6407655880965182360_n

14089238_1811820222366658_1639706269123719476_n (1)

Në biseda me qytetaret dhe qytetarët, aktivistët ishin të informuar për qëndrimet e vizitorëve të evenimentit, të cilët ndanin informata për gjendjet në qytet dhe në tërë shtetin.

Vazhdon aksioni humanitar i Karvanit të Lirisë

Post Image

Karvani i Lirisë i CIVIL –Qendrës për Liri vazhdon me aksionet për ndihmë viktimave nga përmbytjet në vend. Në të gjitha info- stendat  të cilat nl dy ditët që vijojnë, 18-19 gusht, do t’i vizitojnë komunat Demir Kapi, Negotinë, Dollnen, Krivogashtani, Prilep, Manastir dhe Kavadar, do të jenë të vendosura kuti për donacione, ndërsa qytetarët do të kenë mundësi të japin donacione, ushqim të konservuar dhe mjete për higjienë.

Ndihma humanitare e dhuruar nga hepeningu i javës së kaluar në Strumicë është veç më e dërguar deri te aktivistët të cilët e distribuojnë drejtpërdrejt deri te shtëpitë e familjeve nevojtare. Apelojmë të gjithë qytetaret dhe qytetarët nga komunat që do t’i vizitojë CIVIL, të na vizitojnë nëpër stendat ku do të mblidhen ndihma.

Karvani i Lirisë – pjesë e festivalit AKTO në Manastir

Post Image

Me pjesëmarrje në debat mbi temën “Si duhet të arsyetohen mjetet e organizatave qytetare?”, Karvani i Lirisë, i organizuar nga CIVIL –Qendra për Liri, të dielën (14 gusht), ishte pjesë e edicionit të njëmbëdhjetë të festivalit për arte bashkëkohore AKTO në Manastir. Në debatin mori pjesë presidenti i CIVIL, Xhabir Deralla, i cili, si përfaqësues i Karvanit të Lirisë foli për besimin si moment kyç për punën e suksesshme të një organizate.

13925765_1176505225703580_8481956679388899601_o

“Për bashkëpunimin në një organizatë, me rëndësi të madhe është që ajo të bashkëpunojë me konstituentët e sajë, dhe të ndërtojë besimin te qytetaret dhe qytetarët. Vetëm në këtë mënyrë mund të arrihet bashkëpunim thelbësor dhe themelor  mes organizatave, nëse ato janë të lidhura me interesat, nevojat dhe qëllimiet qytetare. Ato duhet që së bashku ti ndërtojnë vlerat dhe ti realizojnë përmes aksioneve të tyre, bashkë me njerëzit nga shtetet tjera. Këto organizata bashkëpunojnë në mënyrë të natyrshme”, theksoi Deralla.

Në debatin morën pjesë edhe Dushko Gruevski nga shoqata qytetare “Për ne bëhet fjalë” nga Manastiri, Hristina Todorovska –Petrovska nga INKA, organizatë e cila e organizoi festivalin DrimOn” në Strugë dhe Filip Jovanovski, një nga organizatorët e AKTO.

13995641_1176504369036999_6276822093369253531_o

“Nëse nuk ka rezultate nga puna dhe çdo gjë mbetet vetëm në ndarjen e parave mes organizatorëve, ndërsa evenimentet nuk kanë përgjigje nga publiku, atëherë- nuk ka kuptim. Duhet të mbështeten ato festivale që kanë feedback të mirë. Vetëm honorari që e ke fituar për punën e kryer mirë është honorar i vlefshëm. Është me rëndësi të bëhet diçka, por më me rëndësi është të ketë efekt përgjegjës. Në të kundërtën, shfrytëzimi i mjeteve nga fondet mbetet “therje e një lope për një bërxollë”, tha Gruevski.

13913659_1176503999037036_4750694596176832857_o

Sipas Todorovska-Petrovska, “ndërtimi i vetëdijes kritike te të rinjtë është më e rëndësishme nga numërimi i mysafirëve. Për mua, feedback pozitiv është nëse shoh se dikush që ka qenë vullnetar në festivalin tonë, pas disa vitesh, të ndërrohesh si person përmes këtyre përvojave”.

13988232_1176505755703527_8483858001750295324_o

“ Të gjithë duhet të paguhen në mënyrë përkatëse. Sepse qëndrimi se kreativiteti dhe entuziazmi shkatërrohen kur bëhet fjala për para, është i gabueshëm. Përkundrazi, puna joprofesionale i shkatërron idetë”, vlerëson Jovanovski.

28389019383_df2d9f34b1_z

Karvani i Lirisë, është pjesëmarrës aktiv i AKTO,  i cili këtë vit do të mbahet në Shkup, Shtip dhe Tetovë. AKTO është i organizuar nga Shoqata për Art dhe Kulturë “FRU- Fakulteti për punë që  nuk mësohen(Fakultet za raboti shto ne se uçat)”, i mbështetur nga USAID.

Karvani i Lirisë u bashkohet aksioneve për të ndihmuar viktimat e përmbytjeve

Post Image

Karvani i Lirisë i CIVIL – Qendrës për Liri bashkohet drejt aksioneve për të ndihmuar për viktimat prej përmbytjeve në vend. Në të gjitha info – stendat, të cilat në dy ditët e ardhshme, 10 dhe 11 gusht, do t’i vizitojnë komunat e Strumicës, Vallandovës, Bogdancit, Dojranit dhe Gjevgjelisë, do të vendosen kuti për donacione, ndërsa qytetarët do të kenë mundësi të donojnë edhe ushqim të konservuar dhe mjete për higjienë.

Ndihma humanitare, në çdo kthim të ekipit së Karvanit të Lirisë në Shkup, do t’u dorëzohet aktivistëve, të cilët do ta shpërndajnë drejtpërsëdrejti në shtëpitë e familjeve të prekura. Apelojmë te të gjithë qytetarët humane të këtyre komunave që do t’i vizitojë CIVIL, të vizitojnë stendat ku do të mblidhet ndihma.

Përveç kësaj, ndihma humanitare për viktimat do të mblidhet edhe në evenimentin e madh multimedial në Strumicë, më 11 gusht (e enjte), me fillim në orën 20.

Freedom Caravan T-Shirt

Aksioni i Karvanit të Lirisë për të ndihmuar viktimat do të vazhdojë edhe në komunat tjera, të cilat janë pjesë e rrugëtimit të artistëve: Krivogashtan, Dollnen, Krushevë (18 gusht), Prilep (19 gusht), Bogovinë, Gostivar, Vrapçisht (25 gusht), Tetovë (26 gusht), Kratovë, Likovë, Kriva Pallankë (1 shtator), Kumanovë (2 shtator) Çeshinovë, Karbinc, Koçanë (15 shtator), Shtip (16 shtator), Shkup (29, 30 shtator dhe 1 tetor).

Qytetarët human luten të donojnë ndihmë vetëm në ushqim të konservuar, produkte higjienike, çizme të gomës, veshje dhe këpucë të përshtatshme për këto kushte, si dhe donacione monetare. Ilaçe, ujë dhe ushqime te freskëta nuk mund të pranohen për arsye të kuptueshme.